Czy jest ktoś kto ich nie lubi?
Doświadczenia dają nam wiele radości, a przy okazji uczą ciekawych oraz nowych rzeczy. Eksperymenty pobudzają naturalną ciekawość dziecka, nawet dorośli je uwielbiają.
Jakiś czas temu przedstawiałyśmy podstawowe informację o wodzie. Jednak wiadomo, że suche informacje uciekają bardzo szybko z naszej głowy.
Dlatego my proponujemy doświadczenia!
Chcemy aby dzieci zapamiętały, że woda występuje w trzech stanach?
Wystarczy, że przedstawimy im to poprzez proste eksperymenty, które można wykonać nawet w domu.
Prawie
wszystkie substancje mogą przechodzić z jednego stanu skupienia w inny.
Rozróżnia się następujące przejścia fazowe wody :
- ze stanu stałego w ciekły -
topnienie
- ze stanu ciekłego w stały -
krzepnięcie
- ze stanu ciekłego w gazowy -
parowanie
- ze stanu gazowego w ciekły -
skraplanie
- ze stanu stałego w gazowy -
sublimacja
- ze stanu gazowego w stały -
resublimacja
Propozycje aktywności:
Lód - STAN STAŁY
Warto jest z
dziećmi zastanowić się nad tym czy zamrożona woda będzie zajmowała tyle
samo objętości co woda w postaci płynnej? Oto w jaki sposób można to
sprawdzić:
1) do butelki/ szklanki/ słoika wlewamy
wodę do pełna
2) Przykrywamy pojemnik folią aluminiową (by woda
się nie wylała).
3) Gotowy słoik z wodą wkładamy do
zamrażalki. (notujemy temperaturę
panującą w zamrażalniku)
4) Gdy woda zamarznie, zdejmujemy folię
aluminiową i obserwujemy różnicę.
Okazja do rozmowy na temat
procesu - krzepnięcia
Gdy
temperatura wody obniży się do 0°C, rozpoczyna się zamarzanie – przemiana wody
w stanie ciekłym w lód, czyli wodę w stanie stałym. Zmianę stanu skupienia z
ciekłego na stały nazywamy krzepnięciem. Po zamarznięciu woda zajmuje więcej
miejsca niż w stanie ciekłym (zwiększa swoją objętość)
Co się
dzieje z lodem w dodatniej temperaturze? (proces topnienia)
Potrzebne
będą nam: 4 kostki lodu, dwa spodki, termometr
1) Wyjmujemy kostki lodu z zamrażalnika i rozkładamy je
po dwie na spodkach.
2) Jeden spodek stawiamy w ciepłym miejscu, na przykład
na kaloryferze, drugi w lodówce.
3) Mierzymy temperaturę powietrza w lodówce i obok
kaloryfera. Zapisuje wartości temperatury w tabeli.
4) Po ok. 15 min sprawdzamy co się stało z naszymi kostkami lodu i formułujemy
wnioski.
Topnienie
lodu, czyli wody w stanie stałym, rozpoczyna się w momencie, gdy temperatura
powietrza osiągnie 0°C. Im wyższa jest temperatura, tym szybciej lód się topi.
Zmianę stanu skupienia ze stałego w ciekły nazywamy topnieniem.
WODA - STAN CIEKŁY
WODA PRZYJMUJE
KSZTAŁT NACZYNIA - STAŁOŚĆ OBJĘTOŚCI
Poszukujemy z dziećmi odpowiedzi na pytanie: Czy woda ma
kształt?
Potrzebne nam będzie: zabarwiona woda, miarka, naczynia
różnej wielkości.
Proponujemy aby podzielić klasę na małe grupy, dostarczyć
każdej z nich potrzebnych materiałów oraz wskazówek. Zadaniem nauczyciela jest
obserwacja pracy oraz zadawanie pytań.
1) Wlewamy do takich samych szklanek, tą samą ilość
zabarwionej wody. Czy jest w nich tyle samo płynu? (odpowiedź dzieci)
4) Sprawdźmy jak będzie wyglądał poziom wody jeśli
wleję ją do wysokiej szklanki. Czy w obu szklankach nadal jest tyle samo wody?
… odpowiedzi dzieci
5) Sprawdźmy
czy coś się zmieniło
7) Po sprawdzeniu
wynika że …
Razem z dziećmi odpowiadamy na pytanie: Czy woda ma swój
kształt? I tworzymy wniosek zgodny z faktem iż, WODA PRZYJMUJE KSZTAŁT NACZYNIA.
PARA WODNA - STAN GAZOWY
SKRAPLANIE
1) Włóż czystą szklankę do zamrażarki lub lodówki i pozostaw na około 20 minut.
2) Kiedy ją wyjmiesz, pojawi się na niej cienka warstwa rosy, utworzona przez parę wodną zawartą w powietrzu, która skrapla się na zimnej szklance.
PAROWANIE
1) Umieść tą samą ilość wody w małej butelce i misce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2aUZjlI8DA3IXGEeY4P7tR3yGxTEAJgISuqSlOIfbtuGBcv65mQxV10QW1HU_fe_wcRvk12uNZJ_0llNeonKip9EMDrxUy4O2dafBP493xcd7FVScrg2yFcuhEWyz-Fy5d_u181JSE5q7/s320/13084304_1085153171542897_1222431747_n.jpg)
2) Pozostaw je w pokoju na jeden lub dwa dni, a następnie sprawdź co się stało..
3) W misce część wody wyparuje, ponieważ jest to większa powierzchnia niż w butelce.
Jeśli to możliwe, powtórz doświadczenie w nasłonecznionym miejscu, następnie zaciemnionym oraz w lodówce. Okaże się, że temperatura także wpływa na szybkość parowania wody z butelki.
ZAGADKA
Ubrania wysychają, ponieważ woda paruje. Ubrania schną szybciej, kiedy wiszą na sznurku w słońcu. Dlaczego rozpostarcie ubrań na sznurku sprawia, że schną one szybciej niż zwinięte w rulon? Pamiętaj, że więcej wody paruje z dużej powierzchni niż z małej.
Mamy nadzieję, że wy również lubicie doświadczenia.
Zachęcamy do takiej aktywności!
Monika i Patrycja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz